Tietopankki

17.5.2022

HML Kirjakauppa: Suositut viljelyoppaat – Tilaa tästä!

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto myy suosittuja marjanviljelyoppaita viljelijöille, alan harrastajille sekä kotipuutarhureille. Tilaukset suoraan liiton toimistoon: emma.kaakko@hmlry.fi tai 040 553 1236. Huom! Näitä oppaita ei paineta enää lisää, joten osta omasi, jos sinulta vielä nämä puuttuvat. Toimituskulut 0 €!

Hinnat 29,99 €/kpl. Huom! Hinta sisältää alv. ja postituskulut.

  • Mansikan viljely – Ville Matala, 3. uudistettu painos (2006)
  • Vadelman viljely – Ismo Ruutiainen, 1. painos (2004)
  • Herukan viljely – Ville Matala, 1. painos (1999)

21.4.2022

Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista maatalous- ja puutarha-alan työnantajille

Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista maatalous- ja puutarha-alan työnantajille on julkaistu – antaa konkreettisia keinoja työntekijöiden hyväksikäytön kitkemiseksi.

Viime aikojen uutisointi on osoittanut, että maatalous- ja puutarha-alan työnantajien on kiinnitettävä huomiota työehtojen toteutumiseen rekrytoitaessa ja työllistettäessä ulkomaista työvoimaa.

Alla olevasta linkistä löytyvä tarkistuslista tuo esiin asioita, jotka tulee huomioida rekrytoinnissa ja perehdytyksessä, miten tunnistaa hyväksikäyttöä ja mitä pitää tehdä, jos ongelmia ilmenee. Lista kehottaa työnantajat aktiiviseen vuoropuheluun työntekijöiden kanssa.

20.3.2021

Katsaus mansikan ja tyvimätäpatogeenin vuorovaikutukseen transkriptomiikan ja metabolomiikan keinoin

Tyvimätä on Phytophthora cactorum -patogeenin aiheuttama mansikan tauti. Se tappaa mansikantaimia tai heikentää niiden kasvua aiheuttaen sitä kautta merkittäviä satotappioita. Tyvimädänkestävät lajikkeet olisivat tehokkain tapa hallita tyvimätää, mutta monet Suomessa viljeltävistä lajikkeista ovat taudille alttiita. Tyvimädänkestävyyteen ja taudinkehitykseen vaikuttavien tekijöiden tunteminen voisi edesauttaa kestävien mansikkalajikkeiden jalostusta.

23.3.2021

Uusi opas esittelee suomalaista elintarviketurvallisuutta ja laadunhallintaa englanniksi ja venäjäksi

Itä-Suomen yliopiston kirgisialaisille elintarviketurvallisuusalan toimijoille järjestämä koulutus on poikinut uuden, suomalaista elintarviketurvallisuutta ja laadunhallintaa käsittelevän oppaan. Oppaan ovat kirjoittaneet elintarvikebiotekniikan emeritusprofessori Atte von Wright ja kehitysyhteistyön erityisasiantuntija Roseanna Avento. Opas ja siihen liittyvä video ovat saatavilla sekä englanniksi että venäjäksi.

6.4.2021

Selvitys viljeltyjen marjakasvien taimiaineistosta

Marjantuotannossa monet asiat rakentuvat käytetyn taimimateriaalin ympärille. Osana Pohjoisen erikoiskasvit €uroiksi -hanketta laadittiin kesällä 2020 selvitys marjakasvien taimiaineistosta.

02.07.2021

Mansikan villeistä vanhemmista uutta potkua lajikkeisiin

Kasvinjalostajat ovat viime aikoina palanneet luontoon etsimään uutta alkua puutarhamansikalle. Esimerkiksi marjantuotantoa suuresti kehittänyt ominaisuus eli jatkuvasatoisuus on tuotu puutarhamansikkaan risteyttämällä virginianmansikasta.

Nykyisen lajikkeiston suppeus edesauttaa myös taudinaiheuttajien sopeutumista oloihimme. Riittävän taudinkestäviä lajikkeita ei enää ole ollut saatavissa, edes jalostuksen materiaaliksi. Kaventunutta perimää halutaan rikastaa puutarhamansikan vanhemmiksi tiedettyjen virginianmansikan ja chilenmansikan avulla, joista lajikejalostus voi hyödyntää aivan uusia ominaisuuksia.

Kansainvälisen yhteistyön myötä Suomeen on nyt saatu mansikan villien alkuperäislajien risteytettyä siemenaineistoa. ”Jalostustutkimuksessa olemme jo havainneet taimissa useita lupaavia, jalostuksessa hyödynnettäviä ominaisuuksia, kuten mansikanhärmän kestävyyttä ja voimakasjuurisuutta”, kertoo tutkija Tuuli Haikonen. Uusi diversiteetti ja uudet kestävyydet voidaan entistä tehokkaammin tuoda puutarhamansikkaan, kun avuksi kehitetään moderneja jalostuksen menetelmiä, erityisesti genomikartoitusta ja laskennallisen genomiikan työkaluja.

Marjaosaamiskeskus SavoGrow youtube-kanava

Kastelulaitteiston käyttöönotto marjatilalla

Mansikan ja vadelman satokausi

Mansikan ja vadelman poiminta

Satotaimet Savosta

Turvallinen nostaminen

Johtokyvyn mittaaminen kasvualustan puristenesteestä

Kosteuden ja johtokyvyn mittaaminen kasvualustasta