Tietopankki

02.07.2021

Mansikan villeistä vanhemmista uutta potkua lajikkeisiin

Kasvinjalostajat ovat viime aikoina palanneet luontoon etsimään uutta alkua puutarhamansikalle. Esimerkiksi marjantuotantoa suuresti kehittänyt ominaisuus eli jatkuvasatoisuus on tuotu puutarhamansikkaan risteyttämällä virginianmansikasta.

Nykyisen lajikkeiston suppeus edesauttaa myös taudinaiheuttajien sopeutumista oloihimme. Riittävän taudinkestäviä lajikkeita ei enää ole ollut saatavissa, edes jalostuksen materiaaliksi. Kaventunutta perimää halutaan rikastaa puutarhamansikan vanhemmiksi tiedettyjen virginianmansikan ja chilenmansikan avulla, joista lajikejalostus voi hyödyntää aivan uusia ominaisuuksia.

Kansainvälisen yhteistyön myötä Suomeen on nyt saatu mansikan villien alkuperäislajien risteytettyä siemenaineistoa. ”Jalostustutkimuksessa olemme jo havainneet taimissa useita lupaavia, jalostuksessa hyödynnettäviä ominaisuuksia, kuten mansikanhärmän kestävyyttä ja voimakasjuurisuutta”, kertoo tutkija Tuuli Haikonen. Uusi diversiteetti ja uudet kestävyydet voidaan entistä tehokkaammin tuoda puutarhamansikkaan, kun avuksi kehitetään moderneja jalostuksen menetelmiä, erityisesti genomikartoitusta ja laskennallisen genomiikan työkaluja.

20.3.2021

Katsaus mansikan ja tyvimätäpatogeenin vuorovaikutukseen transkriptomiikan ja metabolomiikan keinoin

Tyvimätä on Phytophthora cactorum -patogeenin aiheuttama mansikan tauti. Se tappaa mansikantaimia tai heikentää niiden kasvua aiheuttaen sitä kautta merkittäviä satotappioita. Tyvimädänkestävät lajikkeet olisivat tehokkain tapa hallita tyvimätää, mutta monet Suomessa viljeltävistä lajikkeista ovat taudille alttiita. Tyvimädänkestävyyteen ja taudinkehitykseen vaikuttavien tekijöiden tunteminen voisi edesauttaa kestävien mansikkalajikkeiden jalostusta.

23.3.2021

Uusi opas esittelee suomalaista elintarviketurvallisuutta ja laadunhallintaa englanniksi ja venäjäksi

Itä-Suomen yliopiston kirgisialaisille elintarviketurvallisuusalan toimijoille järjestämä koulutus on poikinut uuden, suomalaista elintarviketurvallisuutta ja laadunhallintaa käsittelevän oppaan. Oppaan ovat kirjoittaneet elintarvikebiotekniikan emeritusprofessori Atte von Wright ja kehitysyhteistyön erityisasiantuntija Roseanna Avento. Opas ja siihen liittyvä video ovat saatavilla sekä englanniksi että venäjäksi.

6.4.2021

Selvitys viljeltyjen marjakasvien taimiaineistosta

Marjantuotannossa monet asiat rakentuvat käytetyn taimimateriaalin ympärille. Osana Pohjoisen erikoiskasvit €uroiksi -hanketta laadittiin kesällä 2020 selvitys marjakasvien taimiaineistosta.